Wie we zijn

Fred Foundation is in 1996 opgericht door Fred Matser. De stichting bestaat uit een organisatie voor het dagelijkse werk en een bestuur dat nauw betrokken is.

Organisatie

Aartjan Bontje

Directeur

Aartjan besloot om na 15 jaar gewerkt te hebben in de financiële en zakelijke dienstverlening een andere weg in te slaan. Direct na zijn studie en later tijdens zijn werk bij KPMG en SNS REAAL was hij als vrijwilliger al betrokken bij diverse maatschappelijke stichtingen en verenigingen. Sinds 2017 zet Aartjan zich als directeur in voor Fred Foundation waar hij dagelijks met veel plezier zijn ervaring en kwaliteiten inzet voor uiteenlopende thema’s die hem aan het hart gaan. “Het voelt als een voorrecht om via het vermogen van Fred Foundation samen met het team bij te kunnen dragen aan het realiseren van een mooiere samenleving voor mens en natuur.”

Manou Zonderland

Programma Manager Mensen op de vlucht

Manou wordt gedreven door een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Tijdens haar studies sociologie en International Migration and Public Policy aan LSE (cum laude) focuste ze op ongelijkheid, mensenrechten en vluchtelingen. Ze stond ongedocumenteerde asielzoekers juridisch bij en werkte twee jaar bij de Verenigde Naties in New York toen de Sustainable Development Goals werden onderhandeld. Sinds 2018 werkt ze bij Fred Foundation. In de rol van Programma Manager Mensen op de vlucht richt ze zich op systemische verandering voor gevluchte mensen. Ze raakt geïnspireerd door alle mooie, creatieve en vernieuwende initiatieven die ze in het veld ziet en de gedreven mensen met wie ze samenwerkt. Ze woont met haar partner Martin en hun twee kinderen Lou en Matís in Amsterdam. Samen verkennen ze graag de Europese bergen en kusten met hun campertje Boris.

Jan Ebeltjes

Manager Oekraïne projecten

Jan is de oprichter van de CHOE Foundation (1994), een organisatie die verschillende projecten leidt om de levens van wezen, psychiatrische patiënten en studenten in Oekraïne te verbeteren. Voordat hij koos voor een fulltime carrière in de goede doelen wereld, werkte Jan als interim manager voor verschillende telecombedrijven, zoals KPN Nederland, waar hij ervaring opdeed in IT en business process management. In 2001 begon Jan bij Fred Foundation om een Oekraïense praktijk op te bouwen. Hij is actief als componist en begeleidt verschillende koren op orgel en piano. Zijn motto: muziek streelt het hart, organiseert de ziel en verenigt mensen.

Jasper Folmer

Programma Manager
Natuur en klimaat

Jasper is dankbaar dat hij is opgegroeid te midden van de Twentse natuur. Hij is ervan overtuigd dat daar zijn liefde voor de natuur is ontstaan. Jasper zet zich vanuit het thema Natuur en klimaat vol overgave in om een bijdrage aan het herstel van natuur en klimaat te leveren. Hij werkt bevlogen, intuïtief en met een no-nonsense mentaliteit. Naast zijn werk voor Fred Foundation faciliteert Jasper natuurherstel- en klimaatexpeditie-leiderschapsprogramma’s in de ongerepte natuur van Europa. Ook privé is hij veel in de natuur; woonachtig op een oude boerderij in de Betuwe met zijn gezin.

Anna Groenewegen

Programma Manager
Publiek belang

Anna heeft een diverse achtergrond; tijdens haar studie filosofie begon ze 15 jaar geleden een biologische lunchcafé met een lokale kunstgalerie, daarna volgde veel andere projecten. Al deze projecten hadden altijd een gemene deler, de wereld een betere plek maken. Anna is dankbaar dat ze dat in praktijk kan brengen met haar werk bij Fred Foundation. Afgelopen 4 jaar was ze betrokken als projectleider bij het project Food4Smiles. Eind 2022 is ze zich gaan richten op het thema Publiek belang, waar (onderzoeks)journalistiek centraal staat. Anna woont in Delft met haar partner Ben, dochter Josje en zoon Maas. In de weekenden vind je ze waarschijnlijk op het strand of in het bos met hun familiehond Koos.

Martine d'Hooghe

Martine d’Hooghe

Programma Manager Dierenwelzijn en Manager operatie

Na een carrière in marketing, art direction en copywriting, kijkt Martine momenteel naar initiatieven die Fred Foundation ondersteunt om een meer vreedzame, gelukkige, rechtvaardige, duurzame en gezonde wereld te (co-)creëren. Ze heeft altijd een speciale interesse gehad om integratieve geneeskunde in de mainstream te brengen. Je genen zijn een aanleg, maar niet je lot. Als we goed eten, meer bewegen, minder stress hebben en meer liefhebben, heeft ons lichaam vaak een opmerkelijk vermogen om te transformeren en te genezen en een gelukkiger, gezonder en bevredigender leven te leiden. Haar motto en zoektocht: “De kunst van het leven is om verstandig te bewegen tussen alle glorieuze tegenstellingen die het leven je biedt. Kies verstandig. Elke keer weer. En ga altijd terug naar het midden. Naar de essentie. Je eigen hart. De mooiste en de moeilijkste plek om te zijn.”

Sandra Kloezen

Programma Manager Mensen in uitdagende omstandigheden

Sandra is ooit opgeleid tot basisarts en heeft al aan vele mooie projecten mee mogen werken in binnen- en buitenland. In de jaren 90 werkte zij samen met Fred Matser rondom het thema Bezieling in de zorg en vanaf 2019 maakt Sandra deel uit van het team van Fred Foundation. Zij verkent initiatieven binnen en buiten Nederland die mensen meer bestaanszekerheid geven, denkt actief mee en legt waar mogelijk verbindingen. Naast haar werk voor Fred Foundation is Sandra 1 dag per week vrijwilliger bij Kruispost, een medische post voor onverzekerde mensen. Dat geeft een mooie kruisbestuiving.

Bestuur

Fred Matser

Oprichter en voorzitter bestuur

Fred Matser (1945) is een vooraanstaand Nederlands filantroop, humanitair en filosoof. Hij gaf leiding aan een succesvol projectontwikkelingsbedrijf. Een onverwacht diepe ervaring veranderde zijn visie op leven, dood en de menselijke conditie ingrijpend. Fred gebruikt zijn intuïtieve inzichten om de balans en harmonie te herstellen in onszelf, tussen mensen en in de natuur. Fred’s gedachtegoed komt onder meer tot uiting in het werk van de stichtingen waar hij voorzitter van is, zoals Fred Foundation, Essentia Foundation, ForestPeace Foundation en Flowfund. De ontwikkeling van het bewustzijn staat centraal in zijn leven.

Evert Greup

Secretaris en penningmeester bestuur

Evert Greup (1956) is getrouwd en heeft twee kinderen en drie kleinkinderen. Hij studeerde Econometrie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en behaalde zijn MBA aan de University of Rochester (VS). Van 1982 tot 2010 werkte Evert in de financiële sector, waaronder als CEO van Kempen & Co en daarna bij de VvAA groep. Door in 2004 toe te treden tot het bestuur van War Child ging er een nieuwe wereld voor hem open. Sindsdien verschoof zijn interesse naar ‘liefdadigheid’ (in de moderne zin van het woord) en sociaal ondernemerschap.

Johan Bontje

Bestuurslid

Johan Bontje was van 1980 tot 2000 partner en mede-eigenaar van Boer & Croon Strategie en Management Groep in Amsterdam en onder meer docent aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Momenteel werkt hij als zelfstandig boardroom consultant en executive coach voor individuen en teams. Als voormalig voorzitter van de Stichting Natuurlijk Leiderschap maakt Johan nog steeds reizen met leiders naar Afrika en Europa. Met zijn focus op algemeen management – met zijn menselijke en zakelijke kanten – heeft hij snel begrip van de werkomgeving. Hij (co-)schreef 5 pragmatische boeken over strategie, flexibiliteit, rationeel en emotioneel management en authentiek leiderschap.

Nina Matser

Bestuurslid

Na haar studie kunstgeschiedenis werkte Nina bij een groot veilinghuis. Later volgde zij de kunstacademie en nu werkt zij als kunstschilder. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en woont en werkt in Amsterdam.
Via haar vader (oprichter en voorzitter van Fred Foundation) is ze van jongs af aan vanaf de zijlijn betrokken geweest bij het werk van Fred Foundation. Zij vindt het een voorrecht om sinds 2023 onderdeel te zijn van het bestuur. De initiatieven die Fred Foundation initieert en ondersteunt, liggen haar nauw aan het hart.

Honorary committee

Jane Goodall

Dr. Jane Goodall, DBE, een van ‘s werelds beroemdste wetenschappers, staat bekend om haar baanbrekende onderzoek naar chimpansees in Gombe National Park, Tanzania. In 1977 richtte Dr. Goodall het Jane Goodall Institute (JGI) op. Met kantoren over de hele wereld, wordt het instituut algemeen erkend voor innovatieve, gemeenschapsgerichte programma’s voor natuurbehoud en ontwikkeling in Afrika en een wereldwijd jeugdprogramma, Roots & Shoots, dat momenteel actief is in 90 landen.

Deepak Chopra

Dr. Chopra is de auteur van meer dan vijfenzeventig boeken die in meer dan vijfendertig talen zijn vertaald, waaronder talloze New York Times-bestsellers in zowel fictie als non-fictie. Hij is fellow van het American College of Physicians, lid van de American Association of Clinical Endocrinologists, Adjunct Professor aan de Kellogg School of Management en Senior Scientist bij The Gallup Organization.